Narzędzia

  • Standardowy rozmiar czcionki
  • Powiększony rozmiar czcionki
  • Największy rozmiar czcionki
EN BIP Przejście do strony www.bip.pca.pl

Działania promocyjne

Targi EuroLab 2012 06-04-2012

Podobnie jak w latach ubiegłych, tak i podczas tegorocznych XIV Międzynarodowych Targów Analityki i Technik Pomiarowych EuroLab 2012, - zarówno stoisko Polskiego Centrum Akredytacji, jak i zorganizowane przez PCA seminarium - cieszyły się wśród uczestników i zwiedzających dużym zainteresowaniem. Wielu chętnych skorzystało z bezpośredniej rozmowy z ekspertami PCA, którzy byli do dyspozycji przez wszystkie dni Targów.

Mimo iż dokładnie w tym samym czasie co seminarium PCA: "Bezpieczna żywność i woda pitna", odbywało się na terenie Targów kilka innych warsztatów, seminariów i konferencji, naszych wykładowców wysłuchało ponad 200-osobowe audytorium.

Lucyna Olborska, zastępca dyrektora Polskiego Centrum Akredytacji Otwierając seminarium, pani Lucyna Olborska, zastępca dyrektora Polskiego Centrum Akredytacji wyjaśniła, że jego temat jest praktycznym rozwinięciem - ustalonego przez ILAC i IAF - hasła obchodów Światowego Dnia Akredytacji w 2012 r.

Seminarium składało się z czterech wykładów. Tadeusz Matras, kierownik Działu Akredytacji Laboratoriów Badawczych (AB) omówił problematykę związaną z akredytacją laboratoriów badawczych i jednostek certyfikujących wyroby oraz systemy zarządzania, w kontekście bezpieczeństwa żywności i wody pitnej. Podkreślił znaczenie wielostronnych porozumień EA MLA i ILAC MRA, których PCA jest sygnatariuszem, wspierających wzajemne zaufanie i akceptację akredytowanych wyników  Tadeusz Matras, kierownik Działu Akredytacji Laboratoriów Badawczych certyfikacji, inspekcji, wzorcowań i badań. Przypomniał również zapisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) NR 765/2008 wskazujące obszary wymagające nadzoru, w zakresie których celowym jest wykorzystanie akredytacji.

Kompetencje techniczne akredytowanych laboratoriów badających żywość i wodę pitną - to temat prezentacji Kamili Skrzypczak-Zbiciak, specjalisty Działu AB. Natomiast Hanna Tugi, zastępca kierownika Działu AB przedstawiła referat nt. akredytacji w specyficznych obszarach badań żywności i wody pitnej (badania GMO, badania sensoryczne, elastyczne zakresy akredytacji, metody referencyjne i metody desygnowane) oraz działań w celu harmonizacji oceny kompetencji.

Krzysztof Woźniak, kierownik Działu Akredytacji Jednostek Certyfikujących i Inspekcyjnych, omówił działalność akredytowanych jednostek certyfikujących w obszarze żywności:

  • rolnictwo ekologiczne,
  • produkty tradycyjne i regionalne,
  • produkty rolne i środki spożywcze - certyfikacja zgodności,
  • FSM - system zarządzania bezpieczeństwem żywności wg PN-EN ISO 22000.

Uwzględnił również udział jednostek certyfikujących w ocenie zgodności produktów spożywczych, według prywatnych programów certyfikacji: BRC Global Food Standard oraz QAFP Quality Assurance for Food Products i QMP Quality Meat Program (dwa nowe obszary).

  • Lucyna Olborska, zastępca dyrektora Polskiego Centrum Akredytacji
    Lucyna Olborska, zastępca dyrektora...
  • Tadeusz Matras, kierownik Działu Akredytacji Laboratoriów Badawczych
    Tadeusz Matras, kierownik Działu Akredytacji...
  • Uczestnicy seminarium PCA
    Uczestnicy seminarium PCA
  • Powrót